Hur du kan låta barnen hjälpa till i köket utan att de förstör allt

De flesta barnen vill vara med i allt som föräldrarna gör, oavsett om de går och handlar, går på toa, eller lagar mat. De vill hela tiden ”hjälpa till”, vilket är bedårande men också kan vara lite frustrerande.

När barnen vill hjälpa till i köket men du vill att middagen ska ta dubbelt så långt tid att laga har vi här några enkla uppgifter som småhänderna kan sysselsätta sig med. Om du vill ha fler tips på hur du som förälder kan inkludera barnen i vardagsaktiviteter finns det ett flertal tips på foraldraskaptips.se.

Pressa citrusfrukter

Några droppar citron eller lime kan ge liv åt vilken maträtt som helst, och det råkar även vara en väldigt enkel köksuppgift. Skiva bara citron eller limen i förhand och låt barnet lägga den i citruspressen. För att göra saker ännu enklare kan du värma upp citrusfrukten i 15-20 sekunder i mikrovågsugnen så blir den enklare att pressa.

Smakprovning

Det allra enklaste för barnen att göra är att smaka maten innan den serveras. Det är verkligen något som får dem att känna sig mer involverade i matlagningsprocessen. Det här jobbet är särskilt nyttigt när du lagar ett recept som kan vara för kryddigt eller surt för barnen. På så kan du mäta hur mycket du ska krydda innan du serverar maten.

Omrörning

Att röra om maten är en av de enklaste uppgifterna när det gäller matlagningen. Oavsett om du bakar kladdkaka, vispar ägg eller rör ner chokladbitar i kakdegen kommer barnen att älska att syssla med händerna. Om du är orolig för att din lilla sötnos blir för taggad under omrörningen genom att t.ex. spilla halva smeten på golvet, är det bara att ge barnet en extra stor mixskål med långa sidor.

Ugn och spis är förbjudet för småbarn men kan vara en bra grej för de större barnen att hjälpa till med. Då måste du självklart se till att du har en säker ugn. Om du inte är det är det kanske dags att kika på lite ugn test och planera inför ditt nya köp.

Förbereda grönsaker

Även om barnen inte får använda knivar kan du fortfarande låta dem hjälpa till med grönsakerna. De kan nämligen förbereda vissa färskvaror genom att t.ex. bryta av de hårda delarna på sparrisen, snoppa av jordgubbarna, bryta av spetsarna på gröna bönor eller avstamma örter. Alla sådana sysslor kan enkelt göras för hand av småttingarna.

Mätning

Eftersom rätt mått är nyckeln i matlagning kan det vara en bra idé att lära barnen detta inför framtiden. För vätskor kan du placera dina mått i barnets ögonnivå och säga till när det är nog. För mätning av torra ingredienser kan du skopa upp ingredienserna själv och sedan låta ditt barn hjälpa till genom att använda en smörkniv till att skrapa bort det ojämna toppskiktet.

Rengöring

Ett viktigt inslag i att lära dina barn att flytta i köket städar efter matlagning. Om de är utbildade att tvätta händerna innan de börjar laga mat, kommer de också att göra det i framtiden. På samma sätt kan du lära dem att samla det långa håret i en hästsvans innan du börjar laga mat.

Vill du spetsa till det lite extra i köket? Klicka dig då in på idennordiskakoket.se/ och låt dig inspireras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *