Så är du sparsam i köket

Att köket drar en hel del pengar är ingen nyhet. Mat kostar, elen kostar, att laga mat i allmänhet kostar och så vidare. Köket kan sluka en hel del pengar, och vi måste äta det är klart. Men det finns en del detaljer i ens kök som man faktiskt kan spara in pengar på genom att tänka efter lite när man är där och arbetar med kvällsmaten. Det handlar inte om några stora summor men över ett år kan det påverka en del.

Diska effektivt

Diskmaskiner är ganska dyra. Tvättmedlet man använder kostar ofta en hel del och även el kostar en hel del i en diskmaskin. Det är däremot allt fler som väljer att diska för hand eftersom det är effektivt, billigt och bra för miljön. Faktum är dock att många diskar dyrt, dyrare än det behöver bli.

När du har disken redo och ska börja diska, gör det inte. Först lägger du all disk i blöt, i trettio till sextio minuter. Det underlättar dels diskandet men det gör också att man använder mindre diskmedel. Man kan hälla lite diskmedel i vattnet också och sen kan man diska direkt i det senare, sen är det bara att skölja av och sedan är man klar. Tycker man att vattnet är äckligt kan använda diskhandskar. Men man bör skölja av tallrikar och sånt innan man lägger det i blöt och då brukar inte vattnet bli överdrivet äckligt att arbeta i.

 

Gammal teknik är kostsam

Många gillar sina gamla köksmaskiner, spisar och köksprylar. Men faktum är att gammal teknik ofta drar mer el än ny gör. Det innebär att du kan ha flera olika maskiner i köket som på en enda kväll slukar massivs med el, något du märker av senare den månaden när du får elräkningen.

Har du till exempel en gammal spis bör du överväga att byta den. Nyare spisar är även bättre rent funktionellt, och mycket säkrare. Sen drar de mindre el vilket är sparsamt, man måste ändå använda en spis så då bör man göra det effektivt. De bästa spisar på marknaden har många intressanta funktioner som kan göra matlagningen mera spännande.

Men även andra köksapparater kan enkelt dra onödig el. Så har du några slitna maskiner eller apparater där hemma som borde bytas ut, kan det vara dags nu när du ändå vill leva lite mer sparsamt i köket.

 

Det är inte svårt att leva mer sparsamt i köket. Det finns många enkla knep man kan använda sig av för att dels slösa mindre men ofta gör man också miljön en tjänst genom sin sparsamhet. Det behöver inte heller bli onödigt jobbigt bara för att man vill leva lite mer sparsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *